názory ostatních
10. 3. 2018
Kategorie: Životní styl

Zamyšlení: Lidé, kteří neuznávají názory ostatních

Ve svém životě se setkávám s mnoha lidmi, ať už na ulicích, úřadech, v rodině či mezi známými, kteří nedokáží překousnout odlišné názory ostatních na danou věc nebo problematiku.

Zastávají postoj, že jejich názor je nejlepší a ten jediný správný, nedávají prostor pro diskusi, svoje myšlenky omílají pořád dokola, pokud s nimi dotyčný člověk nesouhlasí, urazí se.

Debatovat o dané věci je pro ně nemyslitelné a nepředstavitelné. Jsou tito lidé opravdu šťastní? Může být šťastný člověk bez toho, aby respektoval ostatní, respektoval dění kolem sebe, celou společnost?

Respektuj a buď respektován již od dětského věku

Respektující přístup by měl být aplikován na mezilidské vztahy, především mezi rodiče a děti již v jejich útlém věku. Umění respektu nebo-li ohledu, uznání či úcty poskytuje dětem hranice a zároveň umožňuje uspokojování jejich potřeb a rozvoj jejich zdravého sebepojetí.

Dospělý člověk, který není veden k této základní dovednosti, je v životě postaven do situací, kdy je není schopen prožívat s následnou reflexí a nedokáže v dané chvíli hlouběji porozumět sobě i ostatním.

Názory ostatních? Ne, jde o boj o moc

Tito lidé nemají většinou úctu k sobě ani svým rodičům, své názory jsou schopni obhajovat pouze pomocí moci a agrese. Mezi oblíbenými způsoby jejich komunikace nechybí výčitky, poučování, vyhrožování, shazování atd.

Respekt by měl být důležitým lidským postojem k jiným osobám, názorům, přesvědčením a kulturám. Představuje určité dobrovolné sebeomezení a toleranci, respektující dává najevo, že si druhého váží a uznává ho, i když nesouhlasí s jeho názorem. A jak s takovými lidmi vycházíte ve svém životě vy?

Zamyšlení: Lidé, kteří neuznávají názory ostatních

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *