vyhrát nad úzkostnými stavy
11. 3. 2020
Kategorie: Životní styl

Úzkostné stavy? Jde na ně vyzrát? Jde to!

Úzkosti, splín, smutek a vyčerpání. Přesně tyto úzkostné stavy není radno podceňovat. Asi 10 % populace trpí úzkostně depresivní poruchou a číslo se bohužel neustále zvyšuje. Na vině je hektický životní styl, neustálý tlak na výkon a neméně podstatnou příčinou je život v přímém přenosu na sociálních sítích. Zůstat nad věcí a v klidu je nadmíru těžké, někteří tlak neustojí a propadnou se do beznaděje, která je uzavře v jejich světě. Jak vymýtit tyto démony úzkosti?

Úzkostné stavy, beznaděj i vyčerpanost

Co stojí za úzkostně depresivní poruchou? Stav beznaděje a ztráta schopnosti na něco se těšit. Jedinec trpí úzkostmi, které doprovází stav smutku a bezvýchodnosti, poruchami spánku a koncentrace. Lidé pod vlivem úzkostných stavů však trpí i fyzicky, jsou častěji nemocní, protože mají oslabenou imunitu. Nemálo pacientů trpí bolestmi hlavy a zad, žaludku nebo také zácpou či průjmem. Praktický lékař většinou s těmito pacienty nikterak nepracuje, protože považuje jejich fyzické obtíže za projev oslabené imunity.

Řešení ve sklence alkoholu?

Jedinci trpící úzkostně depresivní poruchou se často uchylují do dobrovolné izolace, vyhýbají se společenským akcím nebo setkáním. Někteří dokonce nejsou schopni ani práce v pracovním kolektivu. Vzhledem ke studu a obviňování sebe sama také častěji sáhnou po sklence alkoholu, který jim přináší dočasnou úlevu. Bohužel návykové látky – alkohol nebo léky na spaní – úzkostné stavy ještě zhoršují. Bez odborné pomoci si jedinec sám není v takové situaci schopen pomoci.

vyhrát nad úzkostnými stavy

Léčba terapií i šetrnými léky

Alkohol není v těchto stavech dobrým rádcem, ještě horším je pánem, proto se v těchto případech přistupuje k terapii kontrolované konzumace. Kromě toho je důležitá také ve všech případech psychoterapie, která odhalí příčiny úzkostně depresivních stavů. Tuto terapii doprovází také nácvik dechových a svalových cvičení a relaxační terapie. Až poslední volbou při chronických nebo těžkých stavech je léčba šetrnými antidepresivy.

®

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *