regresní terapie
7. 9. 2022
Kategorie: Životní styl

V čem pomáhá regresní terapie?

Regresní terapie se v mnohém podobá hlubinné psychoterapii. Koncept stojí na předpokladu, že můžete libovolně vycestovat do své osobní historie, znovuprožít minulá traumata a vylepšit tak současný život.

Lidé se s pomocí regresní terapie snaží vysvětlit své stávající psychické nebo těžko diagnostikovatelné fyzické potíže. K terapeutovi často přicházejí s bolestmi nejasného původu, migrénou, obtěžujícími alergiemi, fobiemi nebo úzkostí. Léčba slibuje pomoc se zpracováním dávných traumat a nalezením nové životní cesty.

Jaké by to asi bylo koupit si lístek s cílovou destinací „místo, odkud pramení všechny mé problémy“? Dorazit na místo a zmáčknout jasně červené tlačítko s nápisem restart?

Je regresní terapie skutečně tak účinná?

Představa rychlého a instantního štěstí je určitě lákavá. Takhle zázračně ovšem žádná terapie nefunguje. Dokonce i principy hlubinné psychoterapie Sigmunda Freuda byly už v 60. letech vědeckou veřejností zpochybňovány. Jediným místem, kde můžete skutečně vyřešit své problémy, je totiž vaše přítomnost. To magické TADY A TEĎ, ve kterém se odehrává život. Psychoterapie v přítomnosti je cestou pozitivní změny. Cesta do hlubin problematického zážitku by trauma mohla naopak spíše umocnit. Už známý fyzik a největší vědec 20. století Albert Einstein prohlásil: „Nikdy nemůžete vyřešit problém na úrovni, na které byl vytvořen.“

Efektivní využití regrese

Zpětná analýza vám přinese úspěch pouze v případě, že ji využijete skutečně efektivně. Namísto pátrání po minulých selháních se zaměřte na hledání zdrojů síly. Co se povedlo? Kdy jste se cítili skutečně skvěle? Analyzujte situaci a využijte pozitivní zdroje z minulosti. To je cesta ke spokojenosti na základě poučení se z minulosti. Zaměřte se na řešení a přestaňte dávat pozornost tomu, co se nepovedlo.

Ještě jedno zamyšlení na závěr. Kam směřuje váš život? Pohybovat se po jeho linii zpět nedává příliš smysl. Zaměření na minulost vás skutečně odvádí od vytyčených cílů. Otočte se správným směrem a vzhlížejte k budoucnosti. Bez zbytečné nostalgie, silnější o zdroje síly z osobní historie.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *