Rady a tipy, jak ušetřit na mateřské dovolené
5. 5. 2020
Kategorie: Pro maminky

Rady a tipy, jak ušetřit na mateřské dovolené

V době koronavirové epidemie řeší mnoho lidí více než kdy jindy své finance. Obzvlášť pak rodiny s dětmi. Proto jsme pro vás sepsali několik tipů, jak ušetřit peníze na mateřské dovolené.

Jak ušetřit na jídle

Zásadní a velkou položkou každé rodiny jsou vždy výdaje na jídlo. Na ní však také můžete nejvíc ušetřit. Jen je třeba opustit zažitý standard a pohodlí. Pokud máte vlastní zahrádku, můžete během sezóny uspořit velkou část peněz za zeleninu i ovoce. Pěstujte nenáročné plodiny jako je špenát, brokolice, rajčata, papriky, okurky, brambory, jahody nebo melouny. Z přebytků si můžete připravit na zimu i sterilované zeleninové výživy a ovocné přesnídávky.

Pokud vlastní zahrádku nemáte, kupujte sezónní potraviny, které bývají levnější. Masa si dopřejte méně. Bílkoviny můžete získat z vajec, luštěnin či jiných zdrojů. Vařte jednoduše (ideálně pouze ze základních surovin). Vhodné je sledovat letáky potravin ve slevách.

Tip: Podívejte se také na tipy pro zaměstnance, jak ekonomicky přežít v době koronaviru!

Jak ušetřit na mateřské za oblečení

Na mateřské můžete ušetřit i za oblečení. Dětem nemá smysl kupovat nové, drahé a značkové oblečení už kvůli tomu, že z něj rychle vyrostou. Nakupujte raději z druhé ruky (např. na Vinted, portálech pro maminky na mateřské či ze second handů). A pouze to, co vaše dítě skutečně potřebuje. Máte-li mezi známými či kamarádkami maminky, které mají o pár měsíců, nebo let starší děti než vy, domluvte se s nimi na odkupu. Nepotřebné oblečení můžete následně prodat, či dát darem.

Tip: Jak ušetřit za vytápění? Přečtěte si článek Jak ušetřit na plynovém nebo elektrickém kotli?

Další rady, jak ušetřit v domácnosti na mateřské dovolené

Na mateřské můžete ušetřit i v dalších věcech v domácnosti. Pokud přestanete používat vlhčené ubrousky a nahradíte je hadříkem a vodou nebo jednorázové plenky, ušetříte až několik tisíc korun za měsíc a ještě ulevíte přírodě. A to se vyplatí! Jako děti jsme sami vyrůstali na látkových plenách, které se vždy vypraly a dále používaly. Proč bychom se k tomuto principu nemohly vrátit i my s našimi ratolestmi?

Ušetřit se dá i na elektřině, telefonu a pohonných hmotách. Investujte do úsporných spotřebičů (některé můžete i oželet). Poohlédněte se po levnějším poskytovateli energií či tarifu a internetu. Choďte více pěšky, nebo jezděte na kole. Pohyb vám i dětem bude jedině ku prospěchu. Najděte si brigádu. Pokud najdete pár hodin týdně času, kdy vám může dítě někdo z okolí pohlídat, využijte této možnosti a přivydělávejte si. Každá koruna se hodí. Zjistěte si také, na jaké vybavení či aktivity pro děti přispívá zdravotní pojišťovna.

Tip: Mateřská dovolená je ideální dobou ke změně oboru, který vás bude naplňovat. Ušetřené peníze z běžných výdajů můžete využít na zaplacení rekvalifikačního kurzu!

Přehled rekvalifikačních kurzů po celé České republice.

Zdroj: skrblik.cz, modrykonik.cz

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *