pronájem
8. 3. 2022
Kategorie: Podnikání

Pronájem bytu v Hradci Králové vám v průměru vydělá 236 Kč za každý metr. Jen nezapomeňte na daně a nezbytné pojištění!

Pokud vám pronájem bytu v Hradci Králové pravidelně vylepšuje rodinný rozpočet, můžete si gratulovat. A to hned ze dvou důvodů. V první řadě proto, že vlastníte nemovitost, což není vůbec samozřejmá věc. Spíše naopak. S neustále rostoucími cenami se byty a rodinné domy pozvolna stávají výsadou bohatších vrstev populace. A jelikož zřejmě disponujete hned několika nemovitostmi, jinak byste si nemohli dovolit jednu z nich pronajímat, jste na tom skutečně dobře. Druhým důvodem, který vás opravňuje ke spokojenosti, je stoupající hladina činží v Hradci Králové, potažmo pak v celé republice. Dnes se podíváme, co za zdražujícím bydlením stojí a řekneme si také, jaké jsou vaše vyhlídky pro nejbližší roky. Jen pro úplnost si ještě připomeneme, jak je to s pojištěním a s daněmi, což jsou záležitosti, které byste rozhodně neměli brát na lehkou váhu!

Pronájem bytu v Hradci Králové zdražil o 7 %

Vlastnictví nájemní nemovitost, obzvláště pak v některém z větších měst České republiky, je dnes učiněné terno. Den ode dne, jak ceny bytů v České republice rostou, je to patrnější. V důsledku zdražování nemovitostí totiž kvapem přibývá lidí odkázaných právě na nájemní bydlení. Platí to samozřejmě také v případě Hradce Králové. V průměru 80 tisíc korun za metr čtvereční! To je částka, na kterou se zde vyšplhaly prodejní ceny bytů. Že se jedná o sumu, která je mimo reálné možnosti stále většího počtu našich spoluobčanů, asi netřeba dodávat. Máte ve městě nájemní byt? O klíče od jeho dveří je jistě značný zájem už nyní. A bude tím větší, čím nedostupnější bude vlastnické bydlení. A protože se většina odborníků shoduje na dalším zdražování nemovitostí, nemusíte mít pro nejbližší budoucnost obavy ani o počet vážných zájemců, ani o výši činže. Ta mimochodem jen od loňského února stoupla přibližně o 7 % na velmi zajímavých 236 Kč/m2.

Meziroční růst průměrného nájmu v krajských městech

Město Kč za 1 m2 (02/2021) Kč za 1 m2 (02/2022) Růst v %
Zlín 205 256 25
Pardubice 192 233 21
Brno 257 296 15
Hradec Králové 219 236 7
Liberec 197 209 6

Limitním faktorem je poptávka

Ptáte se, jak dlouho mohou rezidenční nemovitosti ještě zdražovat? Jak vysoké budou ceny za rok či za dva? Přesně vám to nikdo neřekne. Ani žádný ekonom, ani analytik specializující se na realitní trh. Možná si také říkáte, že jsme si sice na zprávy o zdražujícím se bydlení už tak nějak zvykli, ale že snad přece jen existují nějaké limity. Nebo ne? Ano, nepochybně existují. Zatím jsme jim ale vzdáleni. Jak moc, není snadné říci. Zásadním limitním faktorem je samozřejmě poptávka. Ta ovšem v posledním roce dosáhla extrémních hodnot a polevuje jen mírně. Zejména ryzí investoři jsou stále ochotni nakupovat a to i za ceny, které mohou na první pohled zdát až nesmyslně vysoké.

Ceny bydlení rostou a jen tak se nezastaví

Když si dáte dohromady přetrvávající poptávku, enormně zdražující stavební materiály, rostoucí ceny práce a energií a když k tomu připočtete dlouhodobě poddimenzovanou výstavbu, kterou se stále nedaří žádoucím způsobem navýšit, co vám vychází? Zřejmě to, že je v České republice prostor pro další zdražování bytů a domů stále značný. A čím vyšší ceny, tím více „potenciálních nájemníků“, kteří mohou projevit zájem právě o vaši nemovitost. Aktuální hladina nájemného se vlivem toho bude jistě také zvedat. Příjemné zprávy? Pro vás jistě ano.

Výběr z nabídky činžovních bytů v Hradci Králové (02/2022)

Dispozice Velikost v m2 Nájem v Kč Lokalita
1+kk 30 7 000 Pražské Předměstí
1+1 37 9 000 Nový Hradec Králové
2+kk 50 11 000 Centrum
2+1 52 12 000 Slezské Předměstí
3+kk 63 14 000 Nový Hradec Králové
4+kk 100 16 000 Centrum

Nezapomeňte na daňovou povinnost!

Jak vidno, určité předpoklady pro další zdražování nemovitostí a tím i pro růst činží tu nepochybně jsou. Coby majitel nájemního bytu jste díky tomu ve značně komfortní situaci. Kromě příjemných starostí v podobě pravidelného inkasování činže, máte ale také nějakou tu povinnost. Zejména pak daňovou! Odvést 15 % daň je zkrátka nutné. Samozřejmě se to neobejde ani bez toho, aniž byste příjem v podobě nájemného uvedli v daňovém přiznání. Zde máte ovšem nárok uplatnit veškeré dostupné slevy na dani. Typicky například „slevu na poplatníka“. Tak toho určitě využijte! Daně však nejsou jediná starost, která vás čeká. Je tu ještě pojištění.

A co pojistka?

Nájemní byt byste měli pojistit stejně jako jakoukoli jinou nemovitost. To je snad samozřejmé. Jde o majetek nezanedbatelné ceny a nikdy nevíte, co se může přihodit. A jelikož je to váš majetek, musíte pojistku uzavřít a také hradit vy. Jiné už to však může být s pojištěním domácnosti. Nabízíte-li nemovitost, která je vybavena kvalitním nábytkem a spotřebiči, určitě bude takové pojištění ve vašem zájmu a postaráte se o něj. Pokud však dáváte k dispozici byt, který je v podstatě prázdný a nový nájemník si ho bude nucen zařídit sám, záleží na něm, zda si své věci řádně pojistí.

A když už jsme u toho, jaký byt vlastně pronajímáte? Plně vybavený či prázdný? A máte pojistku v odpovídající výši nebo ji budete v dohledné době vzhledem k rostoucím cenám nemovitostí aktualizovat?

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *