archivní víno
3. 12. 2021
Kategorie: Životní styl

Jak vybrat archivní víno? 2 tipy na skvělé ročníky

Žena zraje jako víno a láska kvete v každém věku. Někdy se žádoucí zralost věkem přisuzuje i mužům. Jak to tedy je? Patříte-li k milovníkům dobrého vína, přečtěte si, zda stojí archivní víno opravdu za to, a na co si dát pozor.

Záleží na ročníku vína i na vinařství

Tápete v tom, jaké víno zakoupit pro archivaci? Pojďme si shrnout pár prověřených rad. Na závěr vám dám pár tipů na opravdu skvělé ročníky. Určitě neplatí, že čím starší víno, tím je lepší. A to ze dvou důvodů. Za prvé má každé víno svou ideální dobu zrání, ta se poté ustálí nebo může dokonce začít klesat. Za druhé si dejte pozor na to, že se starší vína mohou snáze zkazit.

Jak se to může stát? Největší problém je v korku. Ten je přírodního původu, časem vysychá a víno poté zoxiduje. Důležité je také skladování vína, výkyvy vlhkosti a teplot sklepa. Věřili byste tomu, že má vliv i poloha láhve? Zda je víno uloženo vertikálně či horizontálně?

Ročník 1980 ocení skuteční znalci

Hledáte-li luxusní víno pro přípitek na jakoukoliv slavnostní událost, vsaďte na archivní víno 1980. Tento ročník je jako stvořený na narozeninovou oslavu i výroční svatby. Nakupujte ale jen u ověřených dodavatelů, kde máte jistotu, že bude láhev opravdu dobrá (bez jakéhokoliv znehodnocení), a potěší vaše chuťové pohárky. Po otevření můžete trochu vína odlít do sklenice, přivonět si a vychutnat si jedinečnou chuť. Pití tohoto ročníku je skutečným zážitkem.

Archivní víno s ročníkem 1976

I přes nepřízeň počasí, kdy období sklizně narušil déšť, vzniklo archivní víno 1976 , které je vskutku výtečné. Vína v tomto ročníku mají měkká těla a nižší kyselost. Zvláště zdařilá pochází z oblasti Bordeaux a Burgundska ve Francii, a také vína z alsaských vinic.

Jsou i další výborné ročníky „dospělých“ vín. Nechte si poradit od znalců na archivní vína. Když už totiž investujete do kvalitního alkoholu, tak ať to stojí za to!

(R)

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *