2. 4. 2018
Kategorie: Recepty, Životní styl

Velikonoční svátky nás letos tak trochu minuly

I s malými dětmi se snažím přivést velikonoční atmosféru do našeho domova. Teda alespoň trošku v rámci mých momentálních možností. Ono když máte doma malé děti a k té mladší vstáváte 20× za noc, tak té energie na přípravu moc není. Ale přece jen jsme něco stihli…

Přípravy jsme započali už na „Velký pátek“, kdy jsem se se synem (3,5 roku) pustila do barvení vajíček a pečení tvarohového beránka. Barvy jsem použila kupované mramorové. Ačkoli jsem měla z loňska už jen dvě tuby s oranžovou a červenou barvou, tak vejce vypadají nakonec hezky. Doplnila jsem je ještě obtisky, ale příští rok už zkusíme zase něco jiného, aby byly barevnější. Také bych chtěla vyzkoušet barvení s gumičkami, krajkou a v cibuli, jak jsem barvila vajíčka s mamkou jako malá holka.

Opět jsem se pustila do osvědčeného receptu na tvarohového beránka. Byl výborný jako vždy, jen jsem recept trošku poupravila. Použila jsem špaldovou mouku místo obyčejné polohrubé, místo 250 g cukru krystal jsem dala 150 g nerafinovaného třtinového cukru a másla dala méně. Radši vám to sepíšu, protože přece jen od původního receptu jsem udělala celkem dost změn.

Tvarohový beránek ze špaldové mouky s brusinkami

Ingredience:

4 vejce, 150 g nerafinovaného třtinového cukru, 200 g rozpuštěného másla, 250 g měkkého tvarohu, 250 g špaldové mouky, 1 prášek do pečiva, 1 lžička vanilkového extraktu/aroma, 1 lžička rumového extraktu/aroma, brusinky

tuk a hrubá mouka na vymazání formy

Postup:

Celá vejce s cukrem jsem ušlehala do pěny, přidala tvaroh, vychladlé máslo a extrakty z vanilky a rumu. Nakonec jsem vmíchala mouku s práškem do pečiva a přihodila brusinky.

Mám malou formu oboustranného beránka, tak jsem udělala také pár muffinů, ale těsto vystačí i na 2 menší beránky nebo naopak na jednoho velkého.

Těsto pak stačí nalít do připravených forem a péct. Já pekla v horkovzdušné troubě na 175°C, muffiny cca 15 minut a beránka 40 minut, ale musíte zkoušet špejlí podle sebe, každá trouba peče trochu jinak.

Upečeného beránka jsem nechala na chvilku odpočinout, vyklopila a lehce pocukrovala. Manžel mi řekl, že lepšího nejedl a toho si cením nejvíc, od něj je to upřímné.

Za odměnu pak chlap udělal výbornou vajíčkovou pomazánku s jarní cibulkou, kterou jsme měli k večeři 🙂

Další den jsme vyrazili k manželovým rodičům na chalupu. Bylo krásně, tak jsme grilovali hamburgery s bylinkovým máslem podle Pohlreicha a byly výborné. Recept je jednoduchý, stačí smíchat hovězí maso, sůl a pepř, a do masa zapracovat při přípravě placek doprostřed kolečko bylinkového másla. Vyrábí třeba značka Meggle.

Dnes z neděle na pondělí jsme měli s dcerkou náročnější noc, trápilo ji bříško, tak jsme k obědu připravili křupavou kačenu s jablíčky, kterou jsme odlehčili bramborem a zeleninovým salátem, a vyrazili na mrskačku za rodinou a přáteli. Takový pohodový den…

A jak jste strávili Velikonoce u vás doma?

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *