Jak uspíšit otěhotnění a vyhnout se IVF?
25. 3. 2020
Kategorie: Pro maminky

Jak uspíšit otěhotnění a vyhnout se IVF?

Založení rodiny není legrace. Lidové rčení „hup na krávu, a už je tele“ na většinu snažících se párů aplikovat nelze. Při pohledu na statistiky se dokonce zdá, že to jde s přirozeným početím z kopce. Z umělého oplodnění (IVF) se stává běžná záležitost a bohužel k němu inklinují i lidé, kteří jsou naprosto zdraví. Mnozí totiž netuší, že pravidelný pohlavní styk, byť je základním kamenem úspěchu, nemusí stačit. Je to i váš případ? Držte se následujících zásad a téměř jistě se vám nakonec podaří otěhotnět i bez pomoci centra asistované reprodukce.

Rozklíčujte svůj ovulační cyklus

Žena může otěhotnět pouze během plodných dnů (doba, kdy se vajíčko uvolňuje z vaječníků a putuje vejcovodem k děloze). K ovulaci obvykle dochází zhruba dva týdny před menstruaci. V praxi záleží na délce cyklu, která se může lišit. Ovulaci spolehlivě poznáte pomocí ovulačních testů, změny děložního hlenu (má řidší až vodovou konzistenci) a mnohdy i zvýšené vlhkosti v okolí poševního vchodu.

Přehoďte výhybku a zdravý životní styl

Všechno souvisí se vším. Správná životospráva v čele s dostatečným příjmem vitamínů a dalších důležitých látek může výrazně ovlivnit plodnost. Naprosto zásadní je také celková zdravotní kondice potencionálních rodičů. Četné výzkumy potvrdily, že šance otěhotnět razantně klesá zejména v případě nadváhy.

Jak uspíšit otěhotnění a vyhnout se IVF?

Červenou by měl v době snažení dostat alkohol. Plodnosti nepřidávají ani cigarety a zbytečný stres.

Založení rodiny neodkládejte, ale příliš se k němu neupínejte

Váš život by se rozhodně neměl zmenšit sledování ovulačního cyklu a pokusy o otěhotnění. Dejte si na čas a o alternativě v podobě IVF uvažujte až v momentě, kdy selžou všechny běžné metody léčby neplodnosti.

Zároveň mějte na paměti, že odkládáním mateřství pravděpodobnost otěhotnění výrazně klesá. Ideální doba je mezi cca 18. až 33. rokem. Není náhoda, že dané věkové rozmezí patří k požadavkům pro dárcovství vajíček.

®

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *