vodácké trasy
3. 5. 2022
Kategorie: Cestování

Chcete letos vyrazit na opravdu krásnou řeku? Poradíme, kam se vydat

Jezdíte na vodu každý rok, a pokaždé si vybíráte stejnou trasu? A nechtělo by to už trochu změnu? Co třeba zkusit místo klasické Vltavy anebo Berounky také jinou řeku, která je neméně krásná a především je na ní méně lidí? Přestaňte se zajímat pouze o vodácké trasy na Vltavě, a vydejte se s námi na Sázavu a Lužnici.

Sázava, jedna z nejhezčích českých řek

Mezi nejhezčí řeky v České republice patří rozhodně řeka Sázava. Pyšní se krásnými peřejemi a velkým množstvím jezů, které jsou poměrně dobře sjízdné. Řeku milují nejen vojáci, ale i trempové. Leckteré půjčovny lodí na Sázavě vám potvrdí, že nejlépe splavná je řeka z Ledče, kde začíná mírný proud a především přibývají historické památky. Například ve Zruči můžete narazit na vodácké muzeum, které se nachází nedaleko zámku. Za návštěvu stojí rovněž hrad Kácov s barokním zámkem a samozřejmě monumentální hrad Český Šternberk, který patří k nejlépe zachovaným hradům na našem území. Do řeky Sázavy míří voda z celé Českomoravské vrchoviny. Část této řeky dokonce tvoří pomyslnou hranici mezi Moravou a Čechami, a proto rozhodně stojí za splutí.

Lužnice, řeka z Novohradských hor

Přestože je řeka Lužnice hlavní tepnou Třeboňské pánve a vtéká až do Středočeské pahorkatiny, pramení v Novohradských horách. Úsek řeky od Veselí nad Lužnicí až k soutoku s Vltavou podléhá ochraně a je znám pod názvem „Přírodní památka Lužnice“. Jak již bylo řečeno, Lužnice se vlévá do Vltavy. Proto je možné svoji vodáckou trasu začít na Lužnici a plynule pokračovat po Vltavě až do Prahy. Lužnice napájí celou řadu jihočeských rybníků, mezi nimi i největší rybník u nás Rožmberk. Její meandry a příjemná zákoutí lákají ke koupání, ale potkáte na nich i velké množství komárů. Snad v každé půjčovně lodí na Lužnici vám potvrdí, že při výpravě na tuto řeku je rozhodně moudré mít sebou účinný repelent.

Ohře, řeka pro turisty

Na Ohři se obvykle nastupuje v Chebu. Proud je tam pomalý a historických památek okolo toku je dostatečné množství. Na březích řeky Ohře si můžete prohlédnout například hrad Loket anebo pověstné Svatošské skály. Jejich neobvyklé tvary vás určitě překvapí. Řeka Ohře nadchne začátečníky, ale i staré vodácké vlky, kteří milují střídání pomalého a rychlého toku. Na Ohři si užijete i krásné peřeje, mezi jinými nejznámější peřeje Hubertus. Po Ohři se můžete dostat až do Kadaně.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *