rozvod co nejjednodušeji
30. 3. 2020
Kategorie: Životní styl

Rozvod? Poradíme vám jak to zvládnout co nejjednodušeji

Rozpad manželství  a následný rozvod je pro většinu lidí velice náročným životním obdobím. Vše však většinou probíhá lépe, pokud se svým protějškem aktivně komunikujete a snažíte se na podmínkách rozvodu předem dohodnout. Nejen že si tím ušetříte mnoho konfliktních situací, ale také výrazně zkrátíte dobu celého rozvodové řízení.

Co je to sporný rozvod

Dohodnout podmínky rozvodu však nebývá snadné. Shodnout se totiž musíte nejen na tom, že se chcete rozvést, ale také na způsobu vypořádání společného jmění manželů (SJM). A pokud jsou v manželství nezletilé děti, je třeba dohodnout se i na tom, kdo je bude mít v péči a jaké se na ně bude hradit výživné.

Diskuze mezi manželi mnohdy bývají nekonečné a není divu, že často bohužel končí nezdarem. V takovém případě nastupuje tzv. sporná varianta řešení rozvodu, což znamená, že se veškeré hádky mezi manželi dostávají před soud. Ten potom učiní jasné rozhodnutí ve formě rozsudku, kterým jsou manželé povinni se řídit. Jedním z nejzásadnějších témat mezi manželi pak bývá výživné na nezletilé děti.

rozvod

Stanovení výše výživného

Pokud máte s bývalým manželem nezletilé děti, soud rozhodne, komu z vás budou svěřeny do péče (či zda budou svěřeny do střídavé, popř. společné péče obou rodičů) a určí také výši výživného. Při stanovení výše výživného se přihlíží k řadě faktorů, jejíchž hlavním jmenovatelem je to, že životní úroveň dítěte má být zásadně shodná s životní úrovní rodičů. Důležitou roli potom hraje také potřeba dítěte, která se samozřejmě v čase může měnit. Dítě může například začít studovat, může se změnit jeho zdravotní stav. Změna ale může nastat i na straně rodičů, například když povinný rodič začne více vydělávat apod. Pokud jsou tyto změny dlouhodobějšího charakteru, můžete požádat o zvýšení výživného.

Jak požádat o zvýšení výživného

V návrhu na zvýšení výživného byste měli uvést důvody, proč by mělo být výživné zvýšeno: například bývalý manžel či manželka začal(a) podnikat a vydělává teď mnohem víc peněz nebo se reálné náklady na výživu dítěte zvýšily – potřebuje například speciální dietu kvůli zdravotnímu stavu. Abyste si byli jisti, že váš návrh na zvýšení výživného je správně, obraťte se raději na odborníka, který vám návrh bezchybně zpracuje a ušetří vám tak spoustu práce a času.

®

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *