rekvalifikační kurzy
30. 9. 2019
Kategorie: Podnikání

Rekvalifikační kurzy jsou skvělou možností při změně oboru

Máte pocit, že už delší dobu pracovně stagnujete? Toužíte po změně oboru, ale nevíte, jak na to? Jak máte začít? Ideální doba na převrat vašeho pracovního uplatnění může být na mateřské či rodičovské dovolené, ale v podstatě můžete začít kdykoliv. Nikdy není pozdě na to, něco ve svém životě změnit, zvlášť když cítíte, že to potřebujete. Nejste-li tedy v aktuální pozici šťastní, nebojte se pro to něco udělat. Pokud máte již dlouho nějaký sen o tom, jakou profesi chcete vykonávat, dodejte si odvahu a jděte do toho! A jestliže na vaši kariérní transformaci nemáte potřebnou kvalifikaci, můžete ji hravě získat. Stačí se přihlásit do nějaké formy vzdělávání či studia, nejrychleji vám k tomu ale poslouží rekvalifikační kurzy.

Rekvalifikační kurzy si pečlivě vybírejte, lepší je zvolit ty akreditované

Je mnoho důvodů, proč lidé mění své zaměstnání. Život je dlouhý na to, abyste dělali desítky let práci, která vás nebaví. Třeba během svého života zjistíte, že máte předpoklady či talent na něco úplně jiného. Může se stát, že se vám ve stávajícím oboru nedaří sehnat dlouhou dobu slušně placenou práci, zjistíte, že vás naplňuje práce s lidmi nebo vás naopak přitahují čísla a svět účetnictví. Maminky na mateřské dovolené přicházejí na to, že už nechtějí být v práci od rána do večera, což lze také těžko skloubit s malými dětmi a rodinným životem. Naštěstí v České republice existuje systém akreditovaných rekvalifikačních kurzů, jež vám umožňují splnit si svoje sny a být šťastnější.

Jaký kurz si zvolit a co si představit pod pojmem rekvalifikace?

Říkáte si, co je to vlastně rekvalifikace? Ne každý tuší, co si má pod tímto pojmem představit. Jedná se v podstatě buď o rozšíření či prohloubení stávajících znalostí a vědomostí, nebo o získání úplně nové kvalifikace, jež s vaším původním oborem vůbec nesouvisela. Např. účetní si pravidelně s pomocí rekvalifikačních kurzů mohou udržovat a obnovovat své znalosti. Zákony se často mění, proto je v tomto oboru nutností být stále v obraze. Rekvalifikační kurzy tedy slouží ke vzdělávání. Ne každý takový kurz je však dostatečně kvalitní a bude pro vaši budoucnost přínosem. Kvalita těchto kurzů se posuzuje formou akreditace či jinou formou ověření kvality. Tento způsob je garantován státem.

Kolik stojí rekvalifikační kurz?

Hodně potencionálních uchazečů se před konečným rozhodnutím zarazí na ceně. Kolik tedy stojí rekvalifikační kurz? Ceny se různí od pár tisícovek, až po desítky tisíc korun. Berte to však, jako investici do svých znalostí, které vám už nikdo nevezme. Navíc, pokud se aktuálně nacházíte na Úřadu práce jako uchazeč nebo zájemce o zaměstnání, tak vám může být celý kurz proplacen. Nyní probíhá opět možnost získání dotací od Evropské Unie pod názvem POVEZ II. Uchazeči mohou získat zpět až 85 % z ceny kurzu. Nabídka platí i pro živnostníky a podnikatele.

Pro získání příspěvku na rekvalifikaci musíte splnit určité podmínky

Pracovníci, jež váš výběr rekvalifikačního kurzu posuzují, se dívají na to, zda je pro vás vybraný kurz smysluplný a potřebný, a zda máte šanci po absolvování kurzu v daném oboru získat zaměstnání. Rovněž je nutné, abyste měli k výkonu profese zdravotní předpoklady. Uvědomte si, že proplacení rekvalifikace si nemůžete nárokovat, jak se vám zlíbí. Je nutné mít sjednanou dohodu s Úřadem práce ještě před započetím kurzu. Jestliže vás rekvalifikační kurz přestane v jeho průběhu bavit nebo později nenastoupíte do práce související s rekvalifikačním kurzem, musíte rekvalifikační kurz hrazený Úřadem práce uhradit vlastními prostředky. Kromě samotného kurzu vám Úřad práce může proplatit i cestovné, ubytování a další pomůcky potřebné k získání rekvalifikace.

A jaké jsou nejoblíbenější rekvalifikační kurzy?

Před výběrem rekvalifikačního kurzu byste měli mít jasno v tom, zda se bude jednat o kosmetický či zdravotní obor nebo se naopak chcete vzdělávat v kancelářské práci. Oblíbený je kurz kosmetičky a vizážistky, ve kterém se absolventka naučí posoudit stav pleti a určit její typ, aplikovat zábaly a pleťové masky, čistit plet a poskytovat další poradenství v této oblasti. Mezi lákavé kurzy patří i fyzioterapie a masérství. Pozor na to, některé zdravotnické kurzy vyžadují velmi dobrý zdravotní stav. Mezi osvědčené rekvalifikační kurzy s širokým uplatněním bezesporu patří kurzy účetnictví, to se ale může lišit svým dalším zaměřením. Studujte např. mzdové účetnictví se základy personalistiky, podvojné účetnictví, účetnictví a daňovou evidenci nebo jiné administrativní obory, jako jsou personalistika, asistentka, sekretářka a online marketing.

Kde můžete studovat?

Velkou výhodou je, že studovat lze po celé České republice. Zajímavou nabídku mají rekvalifikační kurzy Orange Academy, poskytuje akreditované rekvalifikační kurzy od MŠMT ve více než 40 pobočkách v různých městech po celé ČR. Stačí jen najít tu nejbližší učebnu, absolvovat úspěšně kurz, získat lepší pozici na pracovním trhu a najít dobře placenou kvalifikovanou práci!

Odebírejte kanál Orange Academy, kde se dozvíte vše o rekvalifikačních kurzech, práci a personalistice https://bit.ly/2OuKY7O

®

1 komentář

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *