ostropestřec mariánský
13. 3. 2020
Kategorie: Zdraví a kosmetika

Pečujte o svá játra! Pomohou listová zelenina i vhodně zvolené doplňky stravy!

Játra jsou největším a zároveň jedním z nejdůležitějších vnitřních orgánů těla. Tento regulátor hladiny většiny hlavních chemikálií v krvi v organismu plní funkci jakési chemické továrny. Její výrobní linka samozřejmě musí být bezchybná a nesmí produkovat zmetky. Co pro to můžeme udělat?

Do jater proudí okysličená krev jaterní tepnou z aorty a krev se živinami portální žilou z oblasti střev. Všechna krev pak z jater odtéká jaterními žilami. Jaterní buňky vylučují žluč, jež opouští játra tzv. žlučovody.

Zdravá játra, základ celkového zdraví

Zřejmě není třeba upozorňovat, jak důležité je mít zdravá játra. Plní totiž celou řadu nesmírně důležitých a mnohdy pro život nezbytných funkcí. Jednou z nich je produkce důležitých proteinů (bílkovin) krevní plazmy. K těmto bílkovinám mimo jiných patří albumin regulující výměnu vody mezi krví a tkáněmi, koaguační faktory, jež umožňují srážení krve, a globin, jenž je součást hemoglobinu.

Hlavní funkce jater

Játra rovněž produkují cholesterol a některé speciální proteiny umožňující transport tuků v krvi. Další funkcí jater je zpracování a ukládání glukózy, regulace krevní hladiny aminokyselin, zbavování krve zbytků léků a jedů, které by se v krvi jinak akumulovaly. Absorbují škodlivé látky, mění jejich chemickou strukturu a vylučují je do žluči. Zdravá játra jsou však předpokladem silného imunitního systému, který nás dokáže ochránit před spoustou onemocnění. Funkce jater je zkrátka velmi komplexní a celkově se jedná až o pozoruhodný orgán, který je schopen velmi dobře fungovat i tehdy, pokud jsou chirurgicky odstraněny až tři čtvrtiny tkáně.

doplňky stravy

Játrům prospěje detoxikace

To však nic nemění na faktu, že toužíme-li po zdravých játrech, musíme jim věnovat patřičnou péči a tu a tam je detoxikovat. Neholdovat alkoholu, vyhýbat se cukrům i tukům stejně jako smaženým jídlům z fast foodu. Pozor si však dejte i na nadměrné užívání léků včetně těch volně prodejných!

Játra a co jim prospívá?

Například zelená listová zelenina, tedy špenát, kapusta či pórek. Prospěšné je ovšem i avokádo, česnek a cibule. Stejně jako k tomu určené doplňky stravy. Naturvita, přední český výrobce vitamínů, minerálů a přípravků pro zdraví a krásu má ve svém portfoliu například přípravek OSTROPEŘEC PLUS ARTYČOK s výtažky artyčoku a ostropestřce mariánského chránící jaterní tkáň a jejich detoxikační aktivitu, jež přispívá k pročišťování těla. Ke správné funkci jater dospělému postačí dvě až tři kapsle denně. Přípravek je k dostání například na internetové lékárně http://www.gigalekarna.cz/produkt/ostropestrec-plus-artycok-naturvita-60-kapsli/.

®

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *