kolagen
5. 11. 2022
Kategorie: Zdraví a kosmetika

Kolagen na pleť dokáže zázraky

Zaznamenáváte na své pleti první znaky stárnutí? Možná postrádáte kolagen! Kolagen (z řeckého slova kólla, což znamená lepidlo) je fibrózní (vláknitá) bílkovina. Jde o nejdůležitější stavební bílkovinu organismu, která tvoří důležitou součást šlach, kostí a pojivové tkáně. Vzhledem ke své pevnosti a nerozpustnosti hraje kolagen důležitou roli jako vazebná bílkovina buněk a kostí.

Kolagen, klíč pro krásnou pleť

Kolagen je však nezbytný i pro zdravou pleť, vlasy a nehty. Dokonce se říká, že tato bílkovina je klíčem pro krásnou pleť. Je totiž hlavní bílkovinou obsaženou v kůži. Právě díky němu je naše kůže pevná a bez vrásek.

Přirozená tvorba kolagenu

Do určitého věku se kolagen v těle tvoří sám. Jeho produkce je nejvyšší okolo pětadvaceti let. Kolagen se nám v tomto věku tvoří všude – v kostech, zubech, ve svalech i střevech. Proto právě v této době je naše pleť, ale i klouby, svaly a kosti ve své nejlepší kondici. Poté, co na narozeninovém dortu sfouknete pětadvacet svíček, ale jeho produkce začíná klesat. Pomalu začínáme stárnout. Po dalších deseti letech pak je vhodné začít kolagen tělu dodávat.

Kolagen v potravě

Kolagen obsahuje řada potravin, jako jsou maso a živočišné produkty. Spolu s drůbežím, hovězím a vepřovým to jsou i vývary a aspiky. Stejně jako tučné ryby (losos, tuňák), vajíčka, ořechy, semínka, citrusy, bobulovité ovoce, paprika a listová zelenina.

Kolagenové drinky

Problémem je, že když se spolehnete na příjem kolagenu v potravinách, nemáte jistotu, jaké množství ho vlastně přijímáte. Sázkou na jistotu v tomto ohledu jsou kvalitní koncentrované doplňky stravy. Doporučit lze například kolagenové drinky Collavio obsahující stoprocentní bioaktivní mořský kolagen a další složky přinášející řadu benefitů pro pleť, vlasy a nehty. Více informací hledejte na odkazu kolagen pro pleť.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *