5. 11. 2018
Kategorie: Zdraví a kosmetika

Jak vyhrát boj s akné? Dodržujte tyto rady a vaše pleť bude jako z alabastru!

Když se na tváři bez předchozího upozornění objeví pupínek, hned je po náladě. Ale co si pak počít v případě, kdy boj s akné trvá podezřele dlouho a na brzké vítězství to zrovna nevypadá? Pokud tento problém řešíte právě nyní, nepřestávejte číst. Prozradíme vám, jak se nejčastějšího kožního onemocnění zbavit a uvést pleť do perfektního stavu.

Rychlou pomoc najdete v lékárničce

Pravděpodobně jste to doposud netušila, ale s pupínky může zatočit obyčejný aspirin. Když ho rozemelete a smícháte s citronovou šťávou, výrazně urychlíte léčbu a zklidníte pokožku. To vše díky kyselině acetosalicylové, která je v léku obsažena.

Dalším neobvyklým pomocníkem může být zubní pasta. Naneste ji na pupínky a omotejte obvazem. Necháte-li pastu působit přes noc, vaše tvář bude na druhý den o poznání hezčí. I v zubní pastě totiž najdete látky podporující hojení. Ovšem pozor: osoby s citlivou pletí by tuto metodu zkoušet neměli – mohlo by dojít k jejímu popálení.

Pupínky může vysušit také pěna na holení. I té by se však měly vyvarovat osoby s problematickou pletí.

Jak s akné bojovaly naše babičky?

Na internetu narazíte na množství „zaručených babských rad“. Většina nefunguje a některé mohou stav pokožky spíše zhoršit. Některé metody však přeci jen pleti prospívají.

  • Potřete-li postiženou pokožku rozmačkaným česnekem a necháte působit přes noc, měla by vypadat o něco lépe.
  • Podobně prý funguje sklenice vody s domácím jablečným octem, který příznivě reguluje zažívání.
  • K nejznámějším babským radám patří i směs oleje z čajovníku a kvasnic. Funguje tak, že kvasnice pupínek „vytáhnou“ a olej zničí bakterie.

Chraňte svou pokožku před nebezpečným sluníčkem

Sluneční paprsky působí na pleť blahodárně, ale pouze za předpokladu, kdy je jim kůže vystavena na krátkou dobu a zároveň ji chrání vysoký UV faktor. Příliš dlouhý pobyt na sluníčku vede k vysušení pokožky a následné reakci – nadprodukci kožního mazu.

Čistota půl zdraví

Lidé s citlivou pletí by si měli odvyknout častému sahání na tvář. Důvodem jsou všudypřítomné bakterie, které přispívají k tvorbě a šíření akné. Zároveň jsou žádoucí důkladná hygiena a pravidelné čištění pokožky kosmetikou na problematickou pleť.

Při léčbě akné záleží i na zdánlivě nepodstatných detailech. Příkladem budiž ručníky – ty byste měla udržovat čisté a měnit je každý den. Důvodem jsou bakterie, které na nich akné zanechává. Proto mějte vždy po ruce čerstvě vypraný kousek.

Nebraňte se konzultaci s lékařem

Mějte na paměti, že akné je onemocnění jako každé jiné, a proto je vhodné další postup probrat s odborníkem. Především tehdy, když vaše snaha o léčbu svépomocí selže. Nestyďte se a sjednejte si schůzku s dermatologem – poradí vám, jak se zbavit akné a doporučí správnou kosmetiku.

®

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *