Jak vybrat prostěradla a další textil do ložnice
21. 4. 2020
Kategorie: Životní styl

Jak vybrat prostěradla a další textil do ložnice?

Kvalitní spánek je důležitou součástí našeho každodenního života. Bez něj lidský organismus nedokáže dobře regenerovat. Pakliže se dobře nevyspíte, cítíte se přes den unavení, malátní. V dlouhodobém horizontu se začnou projevovat vážnější zdravotní problémy, jako jsou nepravidelný srdeční tlukot, potíže s dýcháním, vysoký krevní tlak, cukrovka atd. Abyste se mohli řádně vyspat, je důležité dbát na kvalitu textilu (např. prostěradla), který využíváte v posteli.

Nejen vhodná postel a matrace, ale právě i textilní lůžkoviny ovlivňují to, jakým způsobem se vyspíte. Při jejich nákupu je tudíž nutné dbát na několik hledisek.

Prodyšnost a antialergenní úprava

Pokud jde o prostěradla, polštáře a přikrývky, je ideální, jsou-li vyrobené z materiálů, které mají dostatečnou prodyšnost a antialergenní vlastnosti. Prodyšnost zajistí dostatečné „dýchání“ lůžkovin, takže se v nich nemnoží bakterie a mikroby. Stačí je pravidelně prát a nemusíte se obávat případných alergických reakcí, pakliže máte citlivější pokožku.

Prostěradla jsou často podceňovanou lůžkovinou. Přitom je zapotřebí si uvědomit, že na nich ležíte celou vahou svého těla. Špatně zvolený materiál a nevhodná velikost tak výrazně ovlivňují vaše pohodlí.

Nevíte, jak nasadit zip na jezdec? Je to jednodušší, než si myslíte…

Druhy materiálů

Dobrou volbou jsou klasická bavlněná prostěradla. Bavlna, jež je vhodná i pro přikrývky, má dobrou prodyšnost a dobře saje pot. Člověku nevadí kontakt tohoto materiálu s pokožkou ani v případě, že je citlivější.

Alternativou k bavlně jsou froté prostěradla. Jedná se o druh bavlny, případně směsi bavlny a polyesteru s lehce hrubým povrchem. Příjemný materiál na dotyk, díky němuž se cítíte při spánku velmi komfortně, a to i při déletrvající nehybné poloze.

Textil do ložnice, tedy prostěradla, polštáře, přikrývky a deky, vždy vybírejte v obchodech, které detailně informují o jeho vlastnostech. Vždy by měl prodejce uvést složení produktu a způsoby jeho správné údržby, tedy zejména praní na určitou maximální teplotu.

®

1 komentář

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *