2. 12. 2018
Kategorie: Módní trendy

Jak často prát podprsenku? Co odborník, to názor…

Že je spodní prádlo plné bakterií zřejmě víte, případně to alespoň tušíte a řídíte se nepsaným pravidlem denní výměny. Ale jak často měnit podprsenku? Právě tento kousek totiž představuje jakousi výjimku.

Pokud své podprsenky perete jednou za týden, případně jednou za 14 dní, děláte chybu. Alespoň podle odbornice Jane Licianiové, která je autorkou knihy o podprsenkách (The Bra Book). Podle ní se tím sice drtivá většina žen neřídí, ale je vhodné ji prát stejně často jako kalhotky či dámské ponožky. Tedy každý den.

Jak Lucianiová došla k takovému závěru? Australská specialistka na zdravý životní styl našla i jiný než hygienický důvod – praní po jediném nošení je lepší z hlediska základní údržby, respektive zachování životnosti materiálu. V podprsence se hromadí pot, špína a v neposlední řadě prachové částice ze vzduchu – tento mix může výrazně ovlivnit její vlastnosti i životnost.

Budete-li podprsenku nosit déle, nečistoty společně s mastnotou pozvolna prostoupí materiálem a prádlo ztratí původní elasticitu. V praxi to znamená, že již nebude plnohodnotnou podporou pro poprsí.

Autorka nevšední knihy o podprsenkách zároveň apeluje na ženy, aby svědomitě kontrolovaly štítky – způsob doporučené údržby se může u jednotlivých kusů výrazně lišit. Zatímco někteří výrobci doporučují praní na šetrný režim ve studené vodě, jiní jdou ještě dál a upozorňují na nutnost ručního praní, případně vložení do speciálního ochranného pytlíčku. Například podprsenky Calvin Klein se mohou prát v pračce, ale ne na více než 30 °C.

S Australankou však někteří odborníci nesouhlasí. Jiného názoru je Lexie Sachsová, která analyzuje produkty v Textilní laboratoři The Good Housekeeping Institute. Podle ní není každodenní výměna podprsenky nezbytná a záleží spíše na míře aktivity a kvalitě materiálu.

®

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *