21. 3. 2018
Kategorie: Recepty dětem

8 chutných polévek pro nejmenší děti

Letní rybí polévka

Dáme vařit mrkev, cuketu, rajčata bez slupky, tresku na kousky, přidáme petrželovou nať a máslo. Rozmixujeme (můžeme nechat trošku kousky) a podáváme.

Zeleninová polévka

Do hrnce dáme restovat na másle nakrájenou mrkev, petržel, petrželovou nať, cuketu, brambory, 2 stroužky česneku. Po chvíli přilejeme vodu, přidáme drcený kmín, majoránku, polévkovou lžíci červené čočky a 2 polévkové lžíce ovesných vloček, na závěr rozšleháme 1 vejce. Stroužky česneku můžeme případně vyndat a polévku rozmixujeme.

Květáková polévka s cuketou

Do hrnce dáme růžičky květáku, nakrájené brambory, cuketu, zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Rozmixujeme, přidáme kousek másla nebo oleje, zašleháme vejce a povaříme cca 5 minut. Ochutíme bílým pepřem, drceným kmínem, muškátovým oříškem a petrželovou natí.

Polévka z muškátové dýně a červené řepy

Nakrájíme na kousky muškátovou dýni a červenou řepu, vložíme na plech, pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby na 200° na 20 minut. Dáme do hrnce, přidáme kousek másla a trochu vývaru a rozmixujeme. Dochutíme špetkou černého pepře, špetkou muškátového oříšku a špetkou římského kmínu a vlijeme kefír dle chuti. Místo kefíru může být bílý jogurt nebo zakysaná smetana.

Polévka z cukety a muškátové dýně

Na másle osmažíme na kostky nakrájenou mrkev, cuketu a muškátovou dýni, zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Rozmixujeme a dochutíme kvalitním olejem, špetkou sušeného zázvoru, římského a drceného kmínu a bílého pepře.

Polévka z červené řepy, cukety a bílého jogurtu

Na másle si orestujeme nakrájenou cibulku nadrobno, přidáme na kostky nakrájenou cuketu, bramboru a červenou řepu. Okořeníme pepřem, drceným kmínem a římským kmínem. Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a dusíme do měkka. Rozmixujeme a zjemníme bílým jogurtem.

Pórková polévka s hráškem

V hrnci si rozehřejeme máslo a vložíme na kolečka nakrájený pórek, na kostky nakrájené brambory a zelený hrášek. Poté zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme do měkka cca 15 minut. Ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem a rozmixujeme dohladka. Přidáme smetanu na zjemnění.

Pórková polévka

Na másle si osmažíme na kolečka nakrájený pórek, přidáme nakrájené brambory na kostky a celé oloupané stroužky česneku. Zalijeme vodou nebo vývarem. Přidáme sůl, pepř, drcený kmín a vaříme cca 20 minut. Poté rozmixujeme. Podáváme se zakysanou smetanou.

V receptech lze upravovat konzistence polévky, použití soli, pepře a dalšího koření podle věku dítěte.

polévky pro nejmenší děti

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *